vrijdag 17 juni 2016

Harde werkers helpen

 Het MKB is in mijn ogen een groep ondernemers die door hard werken en risico's nemen hun brood verdienen. Ze maken lange dagen om hun bedrijf tot succes te maken. Vaak hebben ze hiervoor ook geld nodig om op te starten of te groeien. Echter de laatste jaren is het voor het MKB steeds lastiger geworden om geld te kunnen lenen bij banken, crowdfunding biedt hier een alternatief voor. Ook kunnen kleine ondernemers (niet fysiek klein hè) met nieuwe innovaties komen waarin je moet geloven en wat banken te risicovol vinden. Crowdfunding kan ook een hoger rendement opleveren maar met een hoger risico. Voor mij een paar belangrijke redenen om aan crowdfunding te doen.


Mocht je nog niet bekend zijn met crowdfunding, het is een snelgroeiende manier van geld lenen en uitlenen. In Nederland zijn heel veel crowdfunding platforms en regelmatig nieuwe platforms, zodat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Douw en Koren hebben een overzicht van veel platforms. Crowdfunding groeit exponentieel en daarmee zal het gegarandeerd last krijgen van groeipijnen, cowboys en niet nadenkende investeerders. Niettemin zijn er leuke rendementen te halen, financieel en sociaal.

In het begin hebben wij twee projecten uitgekozen en daar een fors bedrag in geïnvesteerd. Twee beginnende bedrijven die sociale impact hebben en projecten waar je in moet geloven. Bij platforms als oneplanetcrowd en crowdaboutnow staan veel duurzame projecten. Echter qua risico spreiding is dit verre van ideaal. Mocht zo'n project omvallen, dan doet dat pijn!

Door het lezen van ervaringen op verschillende forums over crowdfunding ben ik al snel begonnen aan risico spreiding. Risico spreiding is voor mij kleine bedragen investeren en investeringen te doen op meerdere platforms. Uit een onderzoekje gedaan door een van de forum leden van het FOK-forum
kwam naar voren dat de risico classificatie van de platformen geen goede indicatie is of een project zal omvallen, dus ik kijk meer naar de pitch, looptijd en hoogte van het bedrag. Op dit moment heb ik meer dan 65 leningen uitstaan bij 8 platforms in Nederland. Ik heb ook een klein bedrag bij de internationale platforms Twino en Mintos staan, hierover een andere keer meer.

Na een jaar bezig te zijn heb ik wel de volgende lessen geleerd:
  • volg forum discussies (bijvoorbeeld  FOK-forum) en bereid je goed voor.
  • maak een investeringsstrategie (type projecten/ looptijd/ min rente/ hoogte lening/ stand van de maan/ verzin wat anders/ etc) en houd je er aan.
  • doe aan risico spreiding ! Veel projecten, kleine bedragen. Je zult zien dat net je glazen bol omvalt.
  • wees er op voorbereid dat projecten niet gaan terugbetalen of te laat. Kun je hier niet tegen, ga niet crowdfunden
  • houd je EIGEN administratie bij. Sommige platformen hebben de administratie niet altijd op orde en als je zelf alle betalingen bijhoudt weet je altijd hoe het gaat.
  • deze hobby kost ook tijd (zie punt hierboven)
Wat zijn jullie ervaringen met crowdfunding? Hebben jullie nog lessen geleerd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten